Slachtvisite bij Erve Brooks

Vandaag is de jaarlijkse slachtvisite bij Erve Brooks m.m.v. Slagerij Kastelein uit Diepenheim, waarbij u kunt zien hoe vroeger een geslacht varken werd verwerkt.

Bij Saksische boerderij “Erve Brooks” in Gelselaar wordt de traditie van november slachtmaand nog steeds aangehouden. Sinds jaar en dag wordt op de derde woensdag in november een sfeervolle slachtvisite gehouden.

Vanaf 10.00 uur kunt u slager Kastelein / Hofman uit naburig Diepenheim aan het werk zien en proeven van de bijzondere producten die de slager en “Erve Brooks” bereiden. Als u dat wilt kunt u ook nog bijvoorbeeld balkenbrij en zwoerdrolletjes kopen.

Als het varken geslacht en wel op de ladder hing, kwam de buurt (noaberschap) vroeger vetpriezen. Dat was niets anders dan het loven van het geslachte varken. Hoe dik het spek wel niet was en hoe prachtig de hammen. Al de lofuitingen van de buren moesten door de boer en de boerin worden beloond met een borrel. Gevolg was hoe meer borrels er geschonken werden, hoe luidruchtiger het varken werd geprezen. Een welkom uitje in de tijd waarin niet zoveel te feesten was. In sommige buurten, vooral in het oosten des lands, ontstond een competitie: wie heeft het dikste varken? Voor mooi en hard spek werd het varken gevoerd met roggemeel en dan wilde het eens gebeuren, dat het varken zo’n omvang bereikte, dat het niet meer door de deur kon.

De pootjes en de staart van het varken waren belangrijke ingrediënten voor een stevige pan erwtensoep (snert). Van de kootjes in de pootjes werden vroeger “snorrebotjes” voor de kinderen gemaakt. Eenvoudig speelgoed, waar gaatjes in het botje werden gebrand of geboord, een touwtje erdoor en het kind kon het botje laten snorren. Zelfs de blaas van het varken kende nog een tweede gebruik. Dit werd over een bus of een pot gespannen, een riet erdoor en klaar was de “foekepot”.

Bij de slacht van een varken werd er maar weinig weggegooid. Het bloed van het varken was het belangrijkste bestanddeel voor bloedbrood of bloedkoek. Het bloed werd vermengd met roggemeel en later gingen er soms ook nog kaantjes door. Van het mengsel werden stevige ballen gemaakt, die koel werden weggezet en in de weken daarna weer werden opgewarmd en gegeten. Machtig voedsel met voedsel met een bijzonder smaak. Het kopvlees werd gebruikt om hoofdkaas van te maken.

Wilt u dit allemaal nog eens weer terugzien, dan bent u van harte welkom op woensdag 18 november vanaf 10.00 uur en de hele middag op “Erve Brooks” in Gelselaar. Natuurlijk kunt u ook een kijkje nemen bij onze museumboerderij “Erve Brooks Niehof”, een kopje koffie drinken of een pannenkoek eten.

Of bekijk de website erve-brooks.nl/jaarprogramma/

Wanneer

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Erve Brooks

Adres
Broekhuisdijk 5, 7275CB Gelselaar
Telefoon
0545-481371
E-mail
Website
www.erve-brooks.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter