Toen en nu, themaweek textiel

Van vlas tot linnen en van uitzet tot (t)rouwkleding. Een complete themaweek over textiel in de week van dinsdag 19 tot en met zaterdag 23 mei. Boeiend en interessant om te zien en horen hoe vroeger textiel werd gemaakt, gewassen en opgeruimd.

Wat is de wereld van textiel veranderd! En wat kunnen we er onze bezoekers veel over vertellen. Elke dag is er iets anders te beleven. Over het maken van textiel, zoals kantklossen, spinnen en weven. Over wat we er mee vertellen, klederdracht uit verschillende regio's, merklappen met familieverhalen. Over hoe we het behandelen, de voorjaarsschoonmaak, linnen rollen, het drogen op de bleek.

Welke kleding werd er thuis en tijdens het werk gedragen en hoe zag het zondagse pak eruit. En hoe zag de bruid eruit en welke textieluitzet had zij minimaal nodig. In het activiteitenprogramma van deze textielweek worden een aantal specifieke werkzaamheden uitgelicht.

Zo wordt o.a. het opbomen van het weefgetouw gedemonstreerd (dinsdag- t/m donderdagmiddag). De deskundige vrijwilligers laten zien hoe je textiel kunt weven en wol kunt spinnen (elke middag) en welke mooie handwerkjes gemaakt kunnen worden met kantklossen (vrijdagmiddag). En om “het kabinet” netjes te vullen wordt ook het linnenrollen gedemonstreerd (woensdag- en zaterdagmiddag).

Voor de kinderen is er een mini cursus linnenrollen. Om alle demonstraties goed te kunnen volgen is er een korte interne textielroute gemaakt.

Kortom een week met een gevarieerd programma voor jong en oud die een kijkje wil nemen in de historie van onze boerderij textiel. Het museum is gevestigd aan de Twickelerlaan 14 te Ambt Delden en is dinsdag t/m zaterdag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Wilt u vaker komen deze week? Denk eens aan de donateurskaart.

Of bekijk de website www.wendezoele.nl/Programma/Programma-2015#ih

Wanneer

Prijzen

  • € 3,00 Entreeprijs

Tot 4 jaar gratis, tot en met 12 jaar € 1,-.

Locatie

Museumboerderij Wendezoele

Adres
Twickelerlaan 14, 7495VG Delden
Telefoon
074-3762699
E-mail
Website
www.wendezoele.nl

Tip je vrienden

facebook twitter