Once in a world - Mattie Schilders

Galerie Alafran exposeert nieuwe kunstwerken van Mattie Schilders. Naast zijn nieuwste schilderijen worden nu ook gouaches, tekeningen en fotografie tentoongesteld.

De titel van de expositie is ‘Once a world’. In een levenslange artistieke zoektocht naar en door vele landen is deze boeiende kunstenaar op zoek gegaan naar zijn eigen ‘gedroomde werkelijkheid’. De rode draad in zijn oeuvre, als schilder van het ‘Landschappelijke’, is de ultieme poging om zijn eigen persoonlijke paradijs te ontsluiten. Mattie Schilders neemt u in deze tentoonstelling op bijzondere wijze mee naar deze belevingswereld.

‘EEN ANDERE WERELD’ (een mogelijke vertaling van ‘Once a world’)

Vraag aan honderd willekeurige mensen hoe het echte ‘paradijs’ er volgens hen zou uitzien en de antwoorden zullen allen totaal verschillend zijn. Betekent dit dat ‘het paradijs’ een subjectief fenomeen is ?

Voor de kunstenaar Mattie Schilders zijn het paradijs, de Hof van Eden en Het Beloofde Land intrigerende inspiratiebronnen waar hij in zijn nieuwste project ‘Once a world’, een eigen invulling aan geeft. In 1986 doorkruiste hij het gebied waar het vroegere Mesopotamië lag, het land van de rivieren Eufraat en de Tigris. De steppen- en woestijnlandschappen die de kunstenaar er waarnam, herinnerden nauwelijks aan het vruchtbare land van melk en honing, vrede en voorspoed, dat er ooit geweest moet zijn. Deze constatering vergrootte voor Mattie Schilders het spanningsveld tussen de bestaande en de gedroomde werkelijkheid, tussen heden en verleden. De huidige tijdgeest weerspiegeld veel van de zoektocht die mensen ondernemen op zoek naar hun eigen ‘safe haven’, hun paradijs. Mattie Schilders werkte de afgelopen 3 jaar hard aan het tot stand komen van een project genaamd ‘Once a world’. Het betreft hier zijn artistieke zoektocht naar die plaatsen, locaties en vooral ook die landschappelijke situaties waar hij als schilder van het ‘landschappelijke’, inspiratie vond, maar zich vooral ook gelukkig kon voelen.

Het was deze inspiratie die de leidraad vormde voor een groot aantal nieuwe tekeningen, gouaches, schilderijen en fotografische collages.

Zijn onderzoek naar de mogelijkheden van mixed media bewijzen niet alleen dat hij openstaat voor verandering, maar ook dat hij hongerig blijft naar nieuwe ervaringen. Die honger houdt gelijke tred met de behoefte van de kunstenaar om de wereld te verkennen. Zijn reislust komt voort uit de diepgewortelde drang om de grote geheimen te ontsluieren. Zien is weten. Vanuit die instelling bezocht hij recentelijk opnieuw de woestijnstaten van de VS. In een eerder gesprek dat ik met deze Brabantse kunstenaar had, benadrukte hij het belang van reizen. In zijn schilderijen doorkruist hij een denkbeeldig landschap dat niet alleen als metafoor fungeert voor een ‘Safe Haven’, een veilige plek waar alles perfect samenvalt, maar een die ook het sublieme in de kunst reflecteert.

Steeds opnieuw dwingt Mattie Schilders zichzelf om de comfortzone te mijden. Rode draad in zijn artistieke expedities is de ultieme poging om het persoonlijke paradijs te ontsluiten. Dat streven is door hem innig verbonden met schilderkunst die een bepaalde landschappelijkheid openbaart zonder te verwijzen naar concrete landschappen. Anders geformuleerd: de innerlijke belevingswereld van de kunstenaar neemt hierbij de hoedanigheid aan van een imaginair landschap.

Deze nieuwe monografie geeft op bijzondere wijze weer, waar het hier bij deze kunstenaar in zijn persoonlijke avontuur om gaat.

Of bekijk de website alafran.nl/evenementen/expositie-once-a-world-van-mattie-schilders

Wanneer

  • 5 apr - 25 jun 2017
    • elke woensdag | - uur
    • elke donderdag | - uur
    • elke vrijdag | - uur
    • elke zaterdag | - uur
    • elke zondag | - uur

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Galerie Àlafran

Adres
Grotestraat 45, 7478AB Diepenheim
Telefoon
0547-351718
E-mail
Website
alafran.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter