Midwinterhoornblazen Ambt Delden

Een midwinterhoorn is een oud blaasinstrument dat tegenwoordig nog wordt gebruikt in o.m. Twente. De oorsprong van het gebruik ligt in Twente en de Achterhoek.

Vrijdagavond 15 december, bij Havezathe Dubbelink blazen de leden van de Midwinterhoornblazers Stad en Ambt Delden van 19.00 uur tot 20.00 uur

Men blaast meestal als het schemert. Het geluid draagt ver, wie het eenmaal gehoord heeft vergeet het nooit meer. Het is vooral in de schemering een stemmig geluid. In Twente wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de Advent (anbloazen) en Driekoningen (6 januari, afbloazen).

Zowel de ossenhoorn als de midwinterhoorn werden ook als communicatiemiddel gebruikt. Van de midwinterhoorn is onder andere bekend dat hij in de grensstreek gebruikt werd om smokkelaars te waarschuwen voor de politie.

Tegenwoordig worden er tussen de eerste zondag van de Advent en Driekoningen (6 januari) demonstraties midwinterhoornblazen gegeven en zijn er elk jaar speciale wandeltochten waar op diverse plaatsen blazers staan opgesteld. De blazers spelen om beurten, het is niet correct te blazen als een andere blazer speelt. De uitdrukking in Twente voor het geluid is: n oaldn roop (=de oude roep).

Wanneer

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Op10logeren

Adres
Meijerinkveldkampsweg 10, 7495 VB Ambt Delden
Telefoon
06-17830915
E-mail
Website
op10logeren.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter