Twents Streektaalproject CP Berbee

‘Ik ben een loopjäpse. Nou en ?!’ toont vrouwelijke geuzennamen in Perron1 in Delden.

Larke, sik, flint, joajen, klappei. Het Twents kent vele scheld- en schimpnamen voor vrouwen. Als vrouw met een scherpe tong werd je voor houwbek uit gescholden. Stond je stevig op je strepen dan was je een hapscheer.

In deze benamingen ligt de moraal van een tijd besloten: vrouwen waren ondergeschikt aan de man en behoorden zich op een door mannen bepaalde manier te gedragen. Hun plek was de boerderij en het erf. En de vrouw die zich buiten dit kader begaf was vogelvrij.

Toen Perron1 aan beeldend kunstenaar CP Berbée vroeg een kunstproject rondom de Twentse taal te ontwerpen wist die onmiddellijk wat ze wou verbeelden: oude scheldnamen voor vrouwen zodanig beeldend laden dat ze opnieuw betekenis kunnen krijgen in deze tijd.

De installatie in Perron1 inventariseert de scheldnamen en geeft ze, door ze lijfelijk te presenteren, ruimte voor een andere emotionele lading. Veel vrouwen voelen scheldwoorden niet meer. Door bewust bij het gevoel te blijven, het te pakken en de pijn te transformeren eigen je je het gevoel toe. Het woord wordt grondstof om sterker te worden. Zo kan een scheldwoord een naam worden om trots op te zijn. Ik bent een loopjäpse, nou en?!

De expositie dagelijks tussen 9.00 en 21.00 uur uitsluitend van buitenaf te bezichtigen.

Wanneer

  • 7 apr - 29 apr 2018
    • dagelijks | - uur

Tip je vrienden

facebook twitter