Moestuindag op Twickel

prijs
gratis
locatie
Moestuin Kasteel Twickel, Delden

Tuinliefhebbers zijn weer van harte welkom in de moestuin van kasteel Twickel, de gezelligste moestuindag van Nederland!

Dit 'buitengewone' en bij velen geliefde evenement wordt verzorgd door de hoveniers en vrijwilligers van Twickel, samen met pachters, leveranciers en allerlei groene verenigingen.

Voor jong en oud is er deze dag in de gebruikstuin van het kasteel van alles te zien, proeven en te leren. De hoveniers zijn er uiteraard voor advies en vragen over over leifruit, 'vergeten' gewassen en bijzondere teelmethoden zoals groente onder de bleekpot. Met bloemen uit de pluktuin maken de tuinvrijwilligers voor u unieke boeketten.

Je kunt appels, peren en ander fruit proeven en kopen, en de Twickel-pachters bieden je lekkernijen als bier, koeienkaas en Twents landvlees aan. Je kunt aanschuiven bij 'Met Twickel aan tafel' en proeven van gerechten uit dit kookboekje van Twickel.

In de bijenstal informeert de imker je over het houden van bijen en het maken van honing. Specialisten geven informatie over historische bollen en bijzondere planten. Daarnaast zijn er stands van bezienswaardigheden op het landgoed en diverse 'groene' verenigingen.

Speciaal voor de kleintjes brouwt de heks heuse heksensoep en neemt ze, voor wie dat durft en heks wil worden, de heksenproef af.

Kortom, een gezellige dag voor het hele gezin!

Tussen 11.00 en 17.00 uur is een ieder van harte welkom in de ommuurde moestuin aan de Twickelerlaan 11.

Tot 1886 lag de moestuin nog voor het kasteel. Op advies van landschapsarchitect Petzold is de tuin verplaatst naar de huidige locatie. Na het overlijden van de barones in 1975 vielen de activiteiten stil. Kassen en muren raakten in verval, waarmee een historisch tuinonderdeel verloren dreigde te gaan. Gelukkig keerde in 1991 het tij. Met hulp van een grote groep vrijwilligers- en gespecialiseerde bedrijven in smeed-, glas- en schilderkunst werd de renovatie gestart. In 2010 werd de complete moestuin teruggebracht in uitstekende staat.

Op biologische wijze worden weer oude- en nieuwe groenterassen gekweekt. Er is een grote pluktuin en jaarlijks worden er duizenden bijzondere éénjarige planten gezaaid en opgekweekt.

De Kasteeltuinen zijn ook op deze dag geopend (normaal tarief).